Urter og andre alternativer til humle

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Det burde si seg selv at du ikke burde spise planter du er usikker på om er sikre eller ikke. Dispensasjon kan gjøres hvis Eivind Ronold er i nærheten og kan se på den først. Han har en tvilsomt kraftig interesse i sopp, planter og studiepoeng i de førstnevnte og kan nok hjelpe!

Føl deg fri til å legge til alt av informasjon eller bilder du skulle ønske!

Tinktur

Tinktur lager du ved å sette sprit over ingrediensen i en beholder. For ren smak av ingrediensen så burde du bruke 40-60% Vodka. Du lager vel strengt talt urteschnapps samtidig så gratulerer.

Klassiske alternativer til humle

Røsslyng/Heather

Røsslyng er en plante i lyngfamilien der man bruker stengene og blomstene i øl. Tradisjonelt en ingrediens i historiske skotske øl. Spesielt knyttet til et øl som heter Fraoch. Har unntaksvis vært en del av Gruit.

Blomstene gir en smak av lavender og blomster, med et hint av mynte. Kvistene gir tanniner og bitterhet.

Tørket og blandet blomst og kvist kan doseres med rundt 1,4g/L til 4,2g/L 5 min før slutten av kok, da vil du få bitterhet. For å få mer aroma kan du putte disse i sprit og derav få tinktur som du kan dosere til smak ved flasking.

Her kan det linkes til oppskrifter fra lauget eller utenfor.

Mjødurt/Meadowsweet

Mjødurt er en plante som tradisjonelt har vært brukt i øl, mjød og cider. Gir en blomstrete smak og kan gi kraftig bitterhet. Kan virke litt såpete.

Pors/Sweet Gale/Bog Myrtle

IKKE bruk Finnmarkspors, denne er giftig!

Mye brukt, relativt sett. Både kvist og blader kan brukes.

Kvann/Garden Angelica/Vill selleri

Kvann er er en urnorsk nytteplante som også har blitt brukt i brygging.

Få kilder på nett for bruk og oppskrifter, men skal tydeligvis ha blitt brukt i Gruit, tradisjonelle krydderblandinger for øl uten humle. Dette ser man også på det noe religiøse navnet Angelica. Jeg tror det er plantene som brukes.

Yarrow/Ryllik

Ryllik er en plante som tradisjonelt har blitt brukt i Gruit. Kraftig bitterhet!

Einer/Einebær

Antiseptisk og tradisjonelt brukt mye i norsk hjemmebrygging. Grønne ferske kvister, gjerne med bær, kokes en stund for å lage Einerlåg som så kan brukes til rengjøring og mesking.

Gir en behagelig eucalyptusaroma med noe sitrus. Anbefales! Har vært brygga av Mads på lauget. Spør madsern om du har spørsmål, han har ganske god peiling på bruk av einer.

Vill rosmaring/Marsh Rosemary/ Wild rosemary

En del av den klassiske Gruit-miksen.