Smake og servere øl

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Serveringstemperatur

Det er veldig få ting som påvirker opplevelsen av å smake øl så mye som temperaturen. Temperatur påvirker smak, aroma, karbonering og munnfølelse.

Serveringstemperaturer for øl er i stor grad bestemt av tradisjon. Det er imidlertid generelle føringer som gir logisk mening. Generelt så skal ølet serveres varmere jo mørkere og sterkere det er og øl som gjæres kaldt skal generelt serveres kaldt.

Temperatuspennet går fra rundt 4-14C. Kun de mest industrielle lette øl skal serveres i kjøleskapstemperatur. Lagere går i sjiktet 6-8C, mens amerikansk øl vil gå noe høyere. Klassiske engelske ølstiler vil nok gå rundt kjellertemperatur på 12-14C

Det kan være greit å kjøle ned ølet litt mer enn hva det skal serveres på da det vil varme seg litt opp. Dersom ølet serveres for kaldt så er det bare å holde glasset i hånden og varme det opp med håndflatene.

For sensorisk evaluering i bryggekontekst, for å finne feil og denslags, kan det være en fordel å smake ølet varmere enn ølstilen skulle tilsi. Da vil eventuelle feil og problemer være tydeligere.

Glass

Det er en rekke forskjellige ølglass for forskjellige ølstiler. Glassene har ikke fryktelig mye å si, for mye annet enn opplevelsen. Glass med stett og kuppelform vil imidlertid fange aromaene og kan lett svirvles slik at du kan få frem så mye aroma som mulig.

Hvordan helle i glasset fra flasken

Kjøl ølen ned til noe under hvor varmt du ønsker å drikke den.


Dersom det du serverer er hjemmebrygg som du ikke helt vet om er overkarbonert så burde du sikre at ølen er godt nedkjølt og at du åpner med en god flaskeåpner.