Saison

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Saison er en belgisk/fransk ølstil på grensen mellom Belgia og Frankrike. Det e er en av de tradisjonelle typene gårdsøl og kan anses som en analog til vår gårdsøl, selv om den er særs annerledes.

Oppbygging

For å brygge en moderne saison så er dette ikke veldig komplisert. Om du satser på en korrekt saisongjær som Mangrove Jack's French Saison og gjæret denne høyt på en maltbase av lys malt med tilsatt sukker så vil du vanligvis få det de fleste anerkjenner som saison. Lav til medium bitterhet. Gjerne noe glykolsødme påå tross av at den er godt utgjæret.

Saison kan imidlertid godt humles godt eller gjøres mørk e.l. Og er generelt en veldig fleksibel ølstil.

Historie

Saison var lenge en døende stilart der den i likhet med mange andre stiler vle gjenopplevet av trender og bryggere med interesse for fagområdet.

Dette betyr at historien for Saison vil være noe markedsføringspreget, mer eller mindre korrekt entusiastpreget og derav vanskelig å vite hva som er korrekt og ikke. Det er heller ikke mange anerkjente historiske kilder for hva saison faktisk har vært historisk, men noe arbeid er gjort. Er det interesse kan jeg(gard) finne mer materiale.

Det mest bastante vi kan si er at det har vært servert øl på disse gårdene lignende det som har blitt gjort mange andre plasser. Det er grunn til å tro at gjæren vi betegner som saisongjær er relatert til disse, men det er vanskelig å si hva disse ølene inneholdt og hvordan de smakte. Sannsynligvis så ville de vært definert av hva bryggere på gårdene hadde tilgjengelig av humle og korn fra år til år og den gjæren som allerede var i bruk.

Saison og stilen Grisette, som gjerne utarter seg som en svakere Saison i dag, anses som tett beslektet.

Saison lauget

Brygg 700 er en saison med røyk(peated malt) som ble lagd av Mads og Johan etter en smaking der man valgte gjær den 12. Desember. Basisen til denne ølen var et brygg som Johan lagde på slump når han manglet en type malt til å lage saison.