Rengjøring

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Når du brygger øl er rengjøring den viktigste delen av bryggeprosessen. På lauget kan vi påstå at vi vasker rundt 50% av tiden vi jobber. Vi har flere rutiner for hvordan man skal vaske avhengig av hvilket bryggeri man brygger på eller om det er fating eller flasking som skal gjøres

Lauget har et par trofaste vaskemidler vi bruker hvor Lut og StarSan troner på toppen. Not Anymore Sonny. Nå er det Felleskjøpets MIM Kombi og MI Syre som eier trona.

MIM Kombi

Kombi er et alkalisk vaskemiddel som vasker det meste du ellers ville brukt Kaustisk soda/lut til på noe samme måte. Det er imidlertid flytende og mer effektivt. Fungerer best på høye temperaturer, så nært 85C som mulig, men kan godt brukes på alle temperaturer over 40C der det ifølge dunken kan danne seg belegg dersom man beveger seg lavere.

MI Kombi har desinfiserende effekt, så i utgangspunktet kan man kun bruke MIM. Men i utgangspunktet anbefales det at man også bruker Star San.

Dosering

Dosering er litt avhengig av bruk, smuss og ønsket virketid. Det vanlige er rundt 3ml per liter vann. Da får du noe som vasker sokkene av det aller meste.

Materialpåvirkning

MIM påvirker ikke Rustfritt stål, polyetylen, glass og betong.

Ikke bruk MIM Kombi på Kobber, da blir det særdeles grønt! Gummi kan over tid få sprekker.

MI Syre

MI Syre er et syrebasert vaskemiddel. Vi har ingen naturlige ekvivalenter. Fungerer best på høye temperaturer, så nært 85C som mulig, men kan godt brukes på alle temperaturer over 40C der det ifølge dunken kan danne seg belegg dersom man beveger seg lavere.

Dosering

Dosering er litt avhengig av bruk, smuss og ønsket virketid. Det anbefalte er rundt 3ml per liter vann for MI syre ordinær. 2ml for Micro. Da får du noe som tar knekken på det meste av smuss.

Materialer

Gummi, stål, glass og polyetylen påvirkes ikke. Aluminium korroderes kraftig og blir matt. Betong vil tæres på overflaten.

Vekselvask

Vekselvask er når du vasker først med et basisk vaskemiddel (MIM Kombi) og så et syrebasert vaskemiddel (MI Syre). Ved å gjøre dette hinderr du bakteriefilm og uønskede mikroorganismer som kan ha etablert en PH-toleranse noen vei. Syre og Base løser også opp forskjellige skittelementer, f.eks så løser

Sikkerhet

ALLTID bruk forkle, briller og gode bryggehansker uten hull når du håndterer ublandet eller utblandet MI Syre og MIM Kombi.

Om noe med kraftig vaskemiddel skulle falle, så ikke prøv å fang det på veien ned eller sett hendene foran. Ta deg i å ta det imot og gå bort. Det er lettere å spyle det bort fra gulvet, enn huden din fra deg.

Framgangsmåte for vask

Flasker

Først og fremst, dersom flaskene skylles raskt etter bruk så er det sjelden noe behov for noe utstrakt vaskeregime. Da bruker Star-San ofte å være nok. Dersom det kun er støv som er problemet så kan du skylle flaskene med varmt vann.

Bruk alltid Star San, selv om flaskene er rene.

Dersom det er noen form for belegg i flaskene så burde du vaske dem, om du ikke får det bort ved å riste flasken med varmt vann. Det kan gjøres på flere måter. Enklest er å fylle dem med varm krystallsodaløsning eller MIM og la det virke i virketiden for vaskemiddelet. Dersom du ikke får bort skitten med krystallsoda, så ordner vanligvis MIM biffen. Med MIM trenger du vanligvis bare å dekke bunnen med 1 cm løsning og la stå i 10 min, med krystallsoda kanskje en halvtime. Pass på å ikke la disse stå for lenge, da de kan gi belegg ved lang eksponering + nedkjøling.

Du kan riste flasker med vaskemiddel, men da MÅ du bruke sikkerhetsutstyr da det er lett at det spruter.

Fat

Før man begynner med noen form for fatvask må man skylle innsiden av fatet godt.

Det viktigste med fatvask er å sikre at alle deler av fatet er blitt dekket av vaskemiddelet som brukes. Vaskemiddelet må være rett dosert og virketemperaturer som vaskemiddelet fungerer best på.

For fat du er usikre på om de er infiserte og/eller har biofilm så kan det være greit å kjøre to runder. En med alkalisk løsning og en med syre.

Se Vaskemagien fra Felleskjøpet for fremgangsmåte!

Brewtools

MIM Kombi kan i utgangspunktet brukes til å vaske selve kjelen, men burde ikke brukes til å vaske kraner o.l. siden disse har pakninger som kan ta skade over tid. Bruk helst syrebasert vaskemiddel på Brewtools.

Fastbrent gunk på elementene

Husk alt av verneutstyr, spesielt briller. Her blander du MI Syre til 3ml/L og setter dip-tubes mot varmeelementene, det kan være du må burde endre retning etter 10-15 minutter. Ha på pumpa så kraftig som mulig. Etter å ha gjort dette en stund kan du prøve å skrubbe elementene med en tannbørste. Du merker den er ferdig når krud går lett av.

Andre vaskemidler

Lut

Lut, eller Kaustisk Soda, er et etsende basisk middel. Det tar knekken på de fleste vanlige midler og er veldig bra til å drepe bakterier og andre ting. Blandingsforhold på lut varierer men for en generell lut blanding er en røff spiseskje per 5l vann et greit startpunkt for lett rengjøring. Jo sterkerem an blander den jo mer vil du klare å fjerne men jo mer forsiktig må man være med søl og spruting. Skal man vaske et infisert gjæringskar burde man bruke 3-4 ganger så sterk løsning og går veldig nøye over med en myk svamp.

Bruk vernebriller, hansker og merk alt med lut i med varselteip!

Krystallsoda

Krystallsoda er i utgangspunktet hva PBW og de fleste bryggevaskemidler består av. Dette er et alkalisk vaskemiddel som er noe mindre farlig å ha med å gjøre enn lut. Du burde fortsatt bruke beskyttelsesutstyret som er nevnt over, men det er ikke like farlig om noe skulle skje.

Dosering er rundt 1-2 spiseskjeer på to liter. Denne finner du nederst til venstre i hylla på lauget, om det skulle være intet igjen så står det en bøtte med 20kg på lageret.

StarSan

Desinfiseringsmiddel. Brukt 15-25ml per 10l vann. Sterkere blanding gjør ikke at det desinfiserer bedre. Gå over med myk svamp eller la det ligge i star san et minutt eller to. Kontaktid er viktig.

Husk man kan ikke desinfisere noe som er skittent, det du prøver å desinfisere må være synlig rent og det kan ikke være flekker eller smuss.

Bryggerier

Fat/Flasker

Siste stopp før ølen er ferdig til å konsumere. Det er ofte her at man ikke gjør det nøye nok.

Flasker

Her skal Espen komme med en gjennomgang!

Her kom ikke Espen med en gjennomgang.

SKyll flaskene godt etter bruk. Isåfall så er det nesten bare å bruke de med en gang igjen ved flasking etter en skyll og Star San.

Ved skitne flasker som har tørket litt/har flekker så kan du skylle dem så godt du kan før du fyller vaskemiddel i bunnen av flaska. MIM Kombi fungerer fryktelig bra. La stå i 15 min. Du kan riste med verneutstyr på. Det meste vil bli borte etter noen minutter. Om det fortsatt er gunk i flaska kan du bruke flaskekost eller tannbørste.

Hevert

Vi har en hevert i rustfritt stål, denne er veldig sanitær men må tas fra hverandre og vaskes i ny og ne. Ikke vær redd for å ta den fra hverandre for å sjekke at det ikke er smuss inni, men pass på å ikke mist noen deler, f.eks gjennom å ha delene i en bolle foran deg.

  1. Ta fra hverandre heverten for å ta bort eventuelle store biter smuss
  2. Vask delene hver for seg slik at de er synlig rene. Evt. så kan du la dem ligge i vaskeløsning. De lange rørene burde du bruke rørkost på. Evt. kjøre gjennom mye vaskeløsning når den er satt sammen ved å pumpe. Virketid for vaskemiddelet vi bruker er rundt 15-30 minutter, så la det virke en stund.
  3. Sett sammen heverten. Her kan du kjøre den en runde i maskinen for å vaske utsiden.
  4. Pump gjennom Star San og pass på at alle deler og innsiden har vært dekket og la det stå litt før du bruker. Virketiden på Star San er noen minutter.
  5. Skyll gjennom heverten og pass på at den er ren før du putter den tilbake der du fant den. Er det noen grunn til at det skulle være smuss inni heverten så skru av tuppen.

Varmebehandling

Pasteurisering

Dette er å varme en væske opp til en temperatur så lenge at det meste bortsett fra sporer(mugg) dør.

Dess høyere temperatur du benytter dess kortere tid trenger du. For vørter så vil fornuftige tider og temperaturer være eks. 66 minutter i 37 minutter(mesken pasteuriserer altså), 71 i 6 minutter eller 82c i 0,1 minutt.

For å pasteurisere objekter så må man ha lengre tid.

Sterilisering

Sterilisering er å ta livet av alt som skulle være tilstede på eller i det du ønsker å gjøre sterilt.

Tørrsterilisering

Dette er ikke like effektivt som å ha det i en dampkoker eller autoklav, men det går også an å sterilisere ting i ovnen din hjemme. Dette vil du gjøre hvis du vil lagre vørter over lang tid eller etablere en gjærbank.

Eks. Så vil 1 time på 170c sterilisere. Dette er imidlertid fra det tidspunkt det du prøver å sterilisere har nådd den angitte temperaturen.

Flasker

Flasker kan steriliseres i ovn som skrevet under. De kan imidlertid utsettes for varmesjokk, så sett dem inn når ovnen er kald. Hvis du gjør dette vil det ikke ha noe å si hvis det er litt smuss i flaskene da alt vil være dødt.

Flasker kan også saniteres i oppvaskmaskinen. Dampen og temperaturen vil i praksis drepe mesteparten av bakteriene i flaskene så lenge de kommer til. Derfor er det viktig at flaskene er helt rene dersom du ønsker å desinfisere dem ved hjelp av av vaskemaskinen ettersom det ikke vil skje vasking gjennom den tynne tuten på flaska.

Gards drodlehjørne der ting som ikke har fått plass er

Humle beskytter mot infeksjon på grunn av alfa og betasyrer funnet i den oppløselige humleresinen. Disse beskytter immidlertid bare mot gram-positive bakterier. Den antimikrobiale effekten synker jo høyere PH-en i væsken er. Økning på kun 0,2 i pH kan redusere effekten med så mye som 50%.(Jennifer Tally, BSB)

Koking i 20-60 min steriliserer. 170c tørt i en time. 121c tar 24 timer.

Hot water sanitation - 80c i 5-10 min. 85C gjennom utstyr til flasking og kegs er mulig.