Parti-gyle

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Parti-gyle er en måte å brygge øl som går ut på å dele avrenningen fra mesken i to eller flere deler, der hver del blir en separat øl med forskjellig sukkerinnhold.

Historie

Parti-Gyle er en tradisjonell britisk bryggeteknikk. Den brukes fortsatt av bl.a. Fuller's benytter seg fortsatt av metoden. Her kan du lese mer om hvordan Fuller's benytter metoden, anbefales å lese.

Hvorfor?

Ved Parti Gyle kan du bruke en bryggedag til å brygge to eller flere forskjellige ølstiler. Du kan eksempelvis først skylle ut en sterk mesk til en Barley Wine, for deretter å skylle ut en Pale Ale. Du kan også blende de forskjellige "gyles-ene" til ønsket sukkertetthet.

På lauget så Parti-gyler vi ofte hvis vi skal brygge sterke stouts. Blant annet på 500 så skylte vi først av til en øl på 18 %, mens andre skylling ble til en julestout med krydder på rundt 9-10%. Ole Hoff i lauget er en stor parti-boy og gjør dette ofte, så spør han om du skulle være veldig interessert!

Hvordan?

Det enkleste her er å gjøre Batch-Sparging der du først renner av vørteren fra hovedmesken, før du tilsetter skyllevannet, rører, og så renner av denne vørteren igjen. Da har partigylet. Du kan skylle en gang til for en tredje øl, om det er nok sukker igjen til å skape en tredje øl. Dette er relativt sjeldent tilfellet, om ikke startølen din er i Barleywine-liga.