Lager

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Lager er en undertype av øl gjæret med undergjær. Den er kalt lager fordi den historisk sett har blitt lagret lenge på kalde temperaturer. Du kan lese mer om lager på Wikipedia Her. Det er best å fate Lager, selv om grundig klarning og en stødig hånd kan gi flaskekarbonering med lite bunnfall(se Sierra Nevada).

Gjæringsprosessen

Siden den gjærer kaldt så trenger man mye gjær. Her kan det være greit å bruke billig gjær som Brewferm Lager eller lage en Gjærstarter.

Fast Lager Method

Det har blitt utviklet en raskere, men antatt like god, måte å brygge lager på. En grundigere gjennomgang av metoden kan du finne på Brulosophy. Under er en framgangsmåte Gard brukte i Tromsø og har brukt med godt hell i Oslo. Inspirert av Brulosophy og personlig latskap.

  1. Følg fremgangsmåtene for klart øl
  2. Gjær på 13C fram til ølen er rundt halvveis utgjæret. 5-10 dager avhengig av styrke, ikke vær redd for å ta målinger. Tørrgjær kan ta litt lengre.
  3. Sett temperaturkontrolleren til 20C, evt. sett ølen i romtemperatur etter hvor anal du ønsker å være. Dette kan være noe kontroversielt, er du usikker så følg framgangsmåte i linken.
  4. Cold Crash øllen, tilsett evt. Gelatin når Lageren er kald, begynner å nærme seg kald. Ikke sett kjøleskapene på lauget til null, da de kan være noe dårlig kalibrerte. Rundt 2 bruker å være plenty.
  5. Fat ølla etter noen dager. Dersom du har tilsatt gelatin kan to-tre dager være nok.
  6. Karboner på 1 bar i rundt 3 dager, sett deretter ned til rundt 0,5 bar. Evt. bare karboner på 0,5 bar til den er klar, dette tar noen dager ekstra.

Typer Gjær

I lager så har ikke nødvendigvis valgt gjærtype så mye å si, men her er det flere meninger. Vi har med godt hell brukt Brewferm Lager og Fermentis W34/70 som begge har fungert til stor fornøyelse. Brewferm-gjæren er definitivt det mest kostnadseffektive alternativet jeg(Gard) har vært borti så langt.

Forskjellige typer Lager

Norbrygg sine konkurranser anerkjenner Lys Lager, Mørk Lager og Bock, med en rekke understiler som du kan lese nærmere om her.

Noen typer vi anbefaler på polet

Du kan se typeeksempler i linken til Norbrygg, men vi liker bl.a Aass Bock som Bock og Ayyinger Celebrator Doppelbock som nettopp Dobbelbock. Av Norsk Pils så er ikke Ringnes Pils et dårlig eksempel av stilen.

Vi vil generelt anbefale å unngå lager i grønne flasker og Mack. -Alle med Sans og Samling

Laugoppskrifter

Odelspils på Brewtools

Brewfather (I brewfather kan du enkelt kopiere og skalere oppskriften til systemet du skal bruke.)