Klart øl

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Det å oppnå klart øl er et krav til en del ølstiler og veldig mange knytter klart øl til godt øl. Eksempelvis Pilsnere skal være "Brilliant to very clear". Det er en rekke metoder og måter å oppnå dette resultatet på, som denne artikkelen vil forklare når den er ferdig skrevet.

Kjøletåke

Kjøletåke er at ølet blir uklart når det blir kjølt ned. For å unngå kjøletåke bruk Irish Moss/Whirlfloc/PolyClar, Cold Crash ordentlig eller lagre ølen kaldt og vent til det gir seg.

Optimalisere bryggeprosessen

Whirlpooling

Dersom du skaper en ordentlig Whirlpool under bryggingen så vil du etterlate en del proteiner og humlerester i kjelen, noe som vil gjøre at du ikke vil fange disse opp i heverten når du flasker eller fater.

Hevert

Det er greit å gå glipp av en liter eller to mindre så lenge det betyr at du ikke får med masse smuss. Ikke vær så grisk med heverten ved flasking og fating så vil du oppleve øl som blir klarere mye fortere. Er du ikke grådig med heverten, bruker whirl-floc og Cold-Crasher bra så vil du få klare øl, det er faktisk så enkelt.

Gjør du alt for å oppnå siste dråpe av ølet i bøtta så vil du sannsynlig miste mer øl enn du oppnår. Ved fating så kan du slite med en stor gjærkake på bunnen av fatet som kan gjøre at ølet ditt aldri blir klart. Ved flasking vil du få et stort lag med gjær på bunnen av flaska som kan blandes inn i ølet når du prøver å servere det. Dette laget kan også føre til flaskevulkaner da kullsyren vil feste seg til hva enn som er i flaska og bruse opp.

Du kan i tillegg bruke et finmasket filter på heverten, disse er tilgjengelig på nett.

Tilsetninger under bryggingen

Irish Moss/Whirlfloc/Polyclar

Dette tilsetter du under kok og de fremmer koagulering. De forhindrer også Chill haze

Tilsetninger etter bryggingen

Gelatin i gjæringskar eller fat

Gelatin skaper en positivt ladet matrise ved tilsetning til ølet. Denne tiltrekker seg negativt ladede partikler som gjær og proteiner slik at de koagulerer og faller til bunn. Gelatin og Isinglass er det samme.Gelatin er best brukt i kombinasjon med Irish Moss for å få klarest mulig øl.

Bruk av gelatin er mest effektivt når ølen er så kald som mulig, og bruker gjerne en dag på å klarne.

Er du veggis?

Gelatin gjør at ølen ikke kan konsumeres av strenge vegetarianere. Det skal imidlertid sies at den er et koagulasjonsprodukt så sannsynligvis kommer det ikke ut i den ferdige øla. Det skal heller ikke ses bort fra at vegetariske/veganske alternativer som Agar Agar kan ha samme effekt.

Det skal også sies at Irish Moss også er et alternativ til gelatin og at Irish Moss + tid er nok til å få et øl klart. Er du veggis, Cold-Crash lengre.


Dette er fra Brulosophy-eksperimentet vedrørende gelatin

Mengde

Putt ca. 2 teskjeer gelatinpulver (eller din lokale ekvivalent i flak(3,5g?)) i rundt 200ml vann per 20l du ønsker å klærne. Du kan nok komme unna med 1, som jeg har gjort tidligere, men gelatin er ikke akkurat et produkt det er mangel på.

Framgangsmåte

  1. Dryss gelatinen i vannet og lar det stå i rundt 2 minutter
  2. Kjør gelatinen i rundt 30-45 sekunder i mikroen. Det viktigste er at gelatinen er godt oppløst. Rør godt rundt. Dersom du er usikker på renheten til skje, kopp eller menneske så kan du her pasteurisere ved å sikre at du har varmet opp til 70 grader og holde det der i rundt 15 minutter.
  3. Hell den varme væsken i bøtta eller fatet.
  4. Vent opp til to dager, dette vil gå raskere hvis ølen er kald.

Enzymer

Tid

Over tid så vil de fleste ting som gir uklart øl falle til bunn og gjøre at ølet blir klart. Også kjøletåke vil reduseres over tid. Bevegelse av beholderen under lagringsperioden vil ikke gjøre at klarningsprosessen er helt bortkastet, men vil gjøre at den trenger å bli satt rolig igjen.

Kulde

Kulde vil gjøre at ølet klarner raskere over tid. Hold gjerne ølet så nært frysepunktet som mulig, gjerne rundt 2C.

Lyst på Ikke-Klart Øl?

Dersom du sliter med for klart øl i stiler der dette ikke er ønskelig som i NEIPA og Hefeweizen så kan du tilsette noen spiseskjeer hvetemel i koken. Unngå for all del Whirlfloc og Cold-Crash(om ikke ølen har veldig mye bunnfall).