Juleøl

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Juleøl er en bred ølkategori med lang historie i Norge.

I Norge så var lenge juleøl tenkt på som lagerøl som var mørkt, og gjerne sterkt. I dag vil det nok ligne mest på bokkøl, der Aas sin er et godt eksempel.

Før lagerølet kom til Norge så hadde vi en lang tradisjon for å brygge til høytider, og det var sannsynligvis veldig variert hva som var juleølen i bygd og land. Dette ville nok variert på bakgrunn av lokal tilgang på råvarer, tradisjon og preferansene på gården det er snakk om.

ETter ølrevolusjonen så har kategorien juleøl eksplodert. Dette er delvis på grunn av at vi har importert øl og ølstiler fra andre juleøltradisjoner og at det er anledning til stor kreativitet hos bryggere, samt høy toleranse for hva som er burde være sett på som tulleøl hos forbrukeren.

Gulatingsloven - om du ikke brygga juleøl måtte du skatte en halv ku. Over 3 år så mista du gård og grunn. Måtte brygge kombinert vekt av kone og mann av gården. - Fritt etter Håvar i TSØL sin juleølsmaking.

Hva kan jeg brygge og kalle en juleøl?

Typer juleøl

3E. Klassisk Norsk Juleøl - Ølstilen juleøl

Dette er den tradisjonelle, polversjonen av juleølen fra makrobryggeriene i Norge. Dette er maltfokusert, med lite bitterhet som gjør at det heller mot sødme. Gjerne fra 6-7%.

Dette er hjemmebryggerstilen, som du kan sende inn i konkurranse. De fleste bryggerier i Norge utgir også en 4,7% versjon av juleølen, som gjerne er vannet ned. Dette kan du også brygge selv, men vil være nærmere en Wiener eller en Dunkel i stilen.

Engelsk juleøl

Porter, Stout, Winter Warmers, Old Ale og Barley Wine er øl som gjerne reklameres for i England som juleøl. I Skotland vil du nok se Wee Heavy eller lignende stiler bli reklamert som juleøl.

Belgisk/Fransk/Wallon juleøl

Kategorien belgisk juleøl er bred og omfatter både munkeøl og mørk Saison.

Disse ølene har gjerne karakteristikkene til sine originale stiler, men ofte tilsatt krydder og brygget sterkere enn vanlig. Den vil ofte inneholde nöel i en del av navnet.

Amerikansk juleøl

Amerikanerne har nok strengt talt ikke en egen

Lyse Juleøl

Det finnes også noen øl som er lys e og kaller seg juleøl. Blant annet juleIPA fra Lindheim eller denne julesurølen med kirsebær fra samme folka. Ville noen kalt dette juleøl om de ikke hadde skrevet det på flaska? Nei. Sannsynligvis ikke, men viser hva den norske forbrukeren vil tolerere av kategorisering.

Ellers så er det nok mulig å finne relativt historierike lysere juleøl i typ Belgia.

Harru noen oppskrifter på juleøl da?

Engelsk juleøl - Winter Warmer(Old Ale) fra Kinn.

Gards - Count Vled - Belgian Dark Strong Ale

Gards - julebokk utropstegn - Julebokk

Bryggselv - Tradisjonelt Norsk Juleøl

Bryggselv - Santa's Self-Medication - Old Ale

Ølbrygging.no - Julestout

Kinn - Solsnu - Biere de Garde

Tilsetninger

Krydder

Generelt - VÆR FORSIKTIG MED DOSERING. Bruk heller mindre og doser opp med likør eller lignende.

Anbefaler sitrusskall. Spesielt appelsin. Dette vil gi en fruktig aroma.

Andre krydder

Det som gjerne kan fungere er kanel, pepper, grains of paradise, vanilje og muskattblomme. Ellers pls no. Spesielt ikke nellik fuck.

Frukt

Se Frukt. Ditt valg av frukt vil avhenge av stilen du velger, men mørke frukter vil nok passe best til juleøl. Prøv bringebær, plommer, svisker e.l. Pass på at det ikke inneholder sulfitt.