Humle

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Revisjon per 7. sep. 2020 kl. 18:17 av GardemannSabeltann (diskusjon | bidrag) (Ny side: Humle er en slyngplante av familien humulus lupulus. En generelt bra wiki om humle kan finnes på [http://www.milkthefunk.com/wiki/Hops Milk The Funk]. ==Praktiske verktøy== ===Erstatte...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Humle er en slyngplante av familien humulus lupulus. En generelt bra wiki om humle kan finnes på Milk The Funk.

Praktiske verktøy

Erstatte bitterhumle

Skal du bytte ut en bitterhumle med en annen burde du holde deg i samme nabolag. Bytt ut en høy alfaprosenthumle med en annen med høy alfaprosent, og vice versa.

Når det gjelder bitterhumle er det i utgangspunktet lite påvirkning på smak.

For å vite hvor mye av en humle du skal erstatte så:

  1. Gang alfasyre på originalhumle med antall gram av originalhumle
  2. Del tallet du fikk med alfasyreprosenten på den humlen du skal erstatte med.

Dersom du skal bytte ut 20g humle på 9% med en humle på 13% så vil du altså gjøre det slik: 20*9=180, deretter 180/13=ish 14g. Du skal altså erstatte 20g humle på 9% alfasyre med litt under 14g humle på 13% alfasyre.

Å bestemme bitterhet

De fleste ølstiler har en rekkevidde for bitterhet som man kan google seg fram til eller se i bryggeprogramvaren. Det beste tipset her er å legge inn malt i bryggekalkulatoren, legge til en høy alfasyrehumle man skal bruke og teste seg fram og la bryggekaklkulatoren gjøre jobben.

Litt mer avansert

Det som er mer korrekt i å bestemme hvor bittert et øl oppleves er OG/IBU ratio. Denne oppgir de fleste bryggekalkulatorer om du ser litt rundt, deretter kan du google OG/IBU-ratio for den ølstilen eller se på denne siden(Brookston Beer Bulletin) for en oversikt.

Innhold

Alfasyre

Alfasyre er en av de viktigste bestanddelene av humle og er det som blir bitter når du koker humlen. Det er ikke overbevisende forskning som tilsier at sammensetning av alfasyren har noe å si på hvor

Alfasyrer oksiderer over tid så hvis humlen er gammel vil den gi mindre bitterhet. Holdbarhet avhenger av humletype og det er vanskelig å gi et generelt svar på hvor mye den går ned. Magnum er en veldig holdbar og billig humle . Tilføres det oksygen eller om humlen ikke er pakket ordentlig lufttett vil dette gå raskere.

Alfasyrer fører til bedre skumretensjon.

Alfasyreprosent og korrekt bitterhet

Du vil få en mer "korrekt" bitterhet relativt til forventet teoretisk IBU dersom du bruker bitterhumler med høyere alfasyre enn å bruke mye av en humle med lav alfasyre, du vil altså treffe nærmere i praksis. Det viktigste er imidlertid forutsigbarhet, så om du har lagd en øl med en bitterhet du liker med en humle med lav alfasyre burde du holde deg i sammme nabolaget.

Smaksstoffer

Humle har en rekke estere, fenoler o.l. som gir smak til humlen. Et smaksstoff som gir De fleste av disse vil forsvinne gradvis i kokeprosessen. Noen er mer flyktige enn andre så noen vil vare lengre i kokeprosessen enn andre, men de fleste vil ha fordampet bort i løpet av en 60 minutters kok.