Gjærstarter

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Når man kjøper flytende gjær i butikken er dette i nesten alle tilfeller aldri nok til å gi en ideel inokuleringsgrad til vørteren. Det er derfor anbefalt hvis man har tid å sette en starter to til tre dager i forkant. Mengden gjær man trenger avhenger av styrken på ølen og mengden vørter man skal fermentere.

Kalkulere Mengde

Den anbefalte måten å kalkulere hvor mye gjær du trenger til din øl er å bruke følgende nettside: Brewersfriend

Forberede Vørter

Når man har funnet ut hvor stor starter man trenger for å få nok gjærceller til sitt brygg er det på tide å forberede vørteren. For å lage en vørter med SG:1.036 er følgende en god tommelfingerregel:

100gr spraymalt i 0,9l vann gir 1L med vørter på 1.036.

Så skal du lage en starter på 2,3 liter trenger du 2,07 vann (0,9 * 2,3) og 230gr spraymalt. Dette koker du opp i en gryte og rører om slik at spraymalten er helt oppløst. Anbefaler å koke i 5 minutter for å sørge for at det er helt sterilt. Tilsett her gjærnæring.

Sanitere erlenmeyerkolbe

Det er viktig at man er så sanitær som mulig når man skal sette en gjærstarter. Dette er fordi man ønsker å dyrke frem mikroorganismer, og da helst ølgjær. Mens vørteren koker er det derfor anbefalt at man heller litt lut oppi kolben og fyller helt opp. La dette stå et par minutter slik at alt løsner. Gjør deretter det samme med Star San og la den stå fyllt med starsan til vørteren er ferdig å koke. Etterpå heller man bare ut star-sanen og heller over vørteren og dekk med aluminiumsfolie sanitert med star-san..

Nedkjøling

Letteste måten er å ta en bøtte som er stor nok til kolben og fylle med kaldt vann. Legg deretter hele kolben oppi vannbadet og vent til det er kaldt. Det går raskere om man rører rundt på kolben slik at man får mest mulig variert overflatekontakt. Når vørteren er under 25 grader på lasermåleren er den klar til å pitches

Pitching

Saniter saks og gjærposen/boksen og hell oppi.

Spin it up

Sett kolben på en magnetrører. Sett magnetrøreren på det laveste trinnet og skru på. Juster dermed opp til du får en fin whirlpool. Det er ikke så farlig hvilken temperatur det er i rommet der magnetrøreren står. Ideel temperatur for cellevekst ligger på rundt 25-30 grader.

Før Pitch i vørter

Hvis du har vært ute i god tid er det anbefalt at man setter kolben kaldt i minst 12 timer slik at gjæren bunnfeller skikkelig. Man kan da dekantere mesteparten av ølen, og tilsette så ren gjær som mulig.