Flasking

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Hvordan vaske flasker?

Se Rengjøring

Når burde en flaske kastes fremfor brukes?

Om den har inneholdt snus eller har smuss som ikke går bort i vask er det ofte bedre å kaste flasken enn å bare fylle den allikevel. Du kan imidlertid pasteurisere, da vil den være sikker til bruk uansett. Men i en verden der flasker er så godt som gratis så er det ofte enklere å kaste dem.

Om Flasking

Her er det viktig å unngå å utsette ølen for luft/oksygen. Bruk alltid hevert og unngå plasking og denslags. Unngå i alle tilfeller å "velte"/helle en bøtte oppi en annen, før du gjør dette så er det faktisk bedre å bare la den stå en dag, om du mangler utstyr.

Et generelt råd er også å ikke være grådig. Dersom du tar "all" ølla, og får med deg gjær og humle så vil du tape mer øl enn du får ut av å ta så mye ut av bøtta. Dette er bl.a. fordi at dette er materie som lett virvles opp, slik at du vil få mer bunnfall i bunnen av flaska og kullsyren vil feste seg til større biter som humle, slik at ølen kan bruse over. 

Her er det også viktig å sikre at utstyret du bruker er helt rent. Ta det fra hverandre og sjekk om det er smuss i linjene. Dette er ikke farlig, spør om hjelp om du er usikker. Kjør alltid vaskemiddel og desinfiseringsmiddel gjennom hevert og flaskestav før bruk, slik at du ikke infiserer det digge ølet du har laget. Dette er spesielt viktig siden vi alle deler utstyr!

Etter du er ferdig så tar du delene fra hverandre og skyller dem slik at det ikke er øl i slangene og smuss på delene.

Selve flaskingen

Du trenger:

SJEKK AT DU HAR DETTE FØR DU BEGYNNER
 • Hevert
 • Flaskefyller i stål
 • Slange til flaskefyller
 • Bøtte med kran som er satt sammen (kranen burde tas fra hverandre og vaskes før bruk, dette kan være litt vanskelig å få til, men det er mange som er tatt fra hverandre i hylla innerst til venstre)
 • Sukker og kjele til sukkerlake
 • Røreredskap
 • Korkemaskin og nok korker til flaskene du har!
 • Nok vaskede og rene flasker som er desinfisert med Starsan e.l. Helst brune flasker!
 • Sprayflaske med desinfiseringsmiddel som Star San

Step by Step

 1. Om du har tid, sett ølen kaldt en dag eller to før flasking.
 2. Sjekk at du har alt du trenger
 3. Mål opp 6g per liter du skal flaske. Dette er f.eks 120g til 20L. Dette er ølen som går i flaskene, ikke hvor mye som er på bøtta. Man mister noen liter til gjær og sånt.
 4. Lag sukkerlake med sukkeret ditt. På en vanlig sukkermengde så kan du bruke et noen desiliter, vannmengde har ikke så mye å si. Mer vann gjør det litt lettere å blande ut i ølen.
 5. Ta ut ølen fra kjøleskapet og sett den så den er minst en "bøttehøyde" over der du setter bøtta med kran. Sjekk at kranen er stengt!
 6. Hell sukkerlaken forsiktig i bøtta
 7. Med hevert, pump slik at ølen kommer fra ølbøtta til bøtta med kran. Legg slangen i en kveil i bunnen av bøtta slik at det røres litt i ølen mens du tapper. Pass på at du begynner lengre oppe og at du ikke får med deg gjær og smuss. Dette er den største øltyven! Du skal ikke plaske, og enden av slangen skal alltid være under ølflaten.
 8. Når du har fått ut så mye øl du er komfortabel med, så ta ut heverten og legg heverten og gjæringsbøtta bort. Du kan alltid brygge mer øl, du kan aldri få gjæra ut av flaska etter du har flasket. Ikke ta ut for mye øl! Du vil heller unngå gjær og smuss enn å få med hver milliliter!
 9. Løft opp bøtta med kran til en bra arbeidshøyde og spray star san på tuten og sett på slange og flaskefyller.
 10. Fyll opp hver flaske helt ved å løfte den opp slik at fjæra nederst i flaskefylleren slipper ut øl, før du tar ut flaskefylleren fra flaska. Du trenger ikke så fryktelig mye plass i toppen av flaska. Her skal jeg prøve å komme med bilde. Om du er alene er det greit å fylle alt på flaske før du begynner å sette korker på ølla di.
 11. Juster korkemaskinen etter høyden på flaska di. Sett kork på enten toppen av flaska eller slik at den tas av magneten på maskinen. Før korken ned på flaska, du skal ikke trenge å bruke for mye kraft. Du vet den er godt korket når den ser ut som flaskene gjør på butikken/lageret. Den skal være fast på og ikke kunne tas av med hendene.
 12. Vask alt utstyr du har brukt. Pass på å ta fra hverandre hevert og flaskefyller, evt få hjelp til dette, slik at vi ikke har noe som begynner å gro i dem!
 13. La øllen stå i rundt 1-2 uker i varmt rom før du setter dem kaldt. Er generelt ferdig når du synes de er bra karbonert, og da kan du sette dem kaldt. Avhengig av ølla så kan det være greit å la den stå en uke eller to videre for å la smakene roe seg og alt falle til bunnen av flaska. Hold flaskene mørkt og kjølig om du kan.

Hvilke flasker burde du bruke?

Konkurranser

Her er det vanligvis 0,5 Nøgne Ø som gjelder, men du kan finne mer info på Norbrygg sine konkurransesider.

Hvor får du tak i bra flasker?