Fating

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

En forklaring av fatet

En god forklaring av delene i et fat kan du finne i boka Mastering Homebrew som du finner på lauget!

Vask

Det viktigste i fating er at de er godt rengjorte og ikke vil føre til infeksjoner i den ferdige ølla. Hvordan du vasker fatet kan du se på siden for rengjøring. . Les gjennom alle stegene slik at du vet at du har alt du trenger til fating.

Selve Fatingen

Før du fater

 1. Pass på at ølen er utgjæret. Den må være på en stabil, lav FG for den gitte oppskriften. Hvis ikke kan det begynne å gjære på fatet og da kan det bli overkarbonert. Om du har et par fatinger under beltet og den er på en fornuftig FG så kan du nok fate allikevel.
 2. Cold Crash øla om du kan. Sett den i et kaldt kjøleskap i minst 24 timer. Kjøleskapet burde være så nært null som mulig, men det kan være greit å sette termostaten på minst 2 C, dersom den skulle være litt dårlig kalibrert og det kunne vært litt kaldere i kjøleskapet enn hva den oppgir. Kjøleskapet innerst til høyre er et cold-crash-kjøleskap og kan brukes uten å ordne noe. Øl som står fryktelig lenge i Cold-Crash uten at det følges opp kan bli fatet til lauget.
 3. Sett bøtta med ølen på en plass som er høyere enn toppen av der fatet vil være. Dette fordi vi bruker hevertprinsippet og dersom bunnen av bøtta er under hvor du prøver å heverte så vil det ikke fungere. Pass på å ikke riste den for mye på turen, du vil ikke at gjæren skal bli virvlet opp. Det kan også være en god ide å la den stå en stund med lokket på for å la det som evt. skulle ha blitt virvlet opp falle ned.

Selve fatingen

 1. Det første du gjør et at du sjekker om fatet er rent. Lukt og se på innsiden med lommelykten på telefonen. Om det er skittent burde du ta et annet fat eller vaske det mer!
 2. Fyll fatet med 1 liter Star San og rist. Sett litt trykk på og press Star San gjennom koblingene. Dette dekker innsiden av koblingene og rørene med Star San.
 3. Lager du en humlesensitiv øl så kan du her purge fatet. Dersom du ikke vet hva purging er så trenger du nok ikke å gjøre det.
 4. Dersom du karbonerer med sukker så lag sukkerlake med 4,5g sukker per liter øl du skal karbonere. Omtrent 85-90g sukker per fat. Du trenger ikke kjøle ned laken før du putter den på fatet. Dette vil gjøre at ølen din har omtrent 2.2 volumer CO2 som er omtrentlig greit for å servere det på keezeren oppe.
 5. Om bøtten din med øl er støvete så tørk det bort med en våt klut.
 6. Spray Star San rundt lokket på bøtten.
 7. Pass på at heverten er http://kristianiabrygg.no/wiki/index.php?title=Rengj%C3%B8ring#Fat.2FFlasker, ta av lokket og putt heverten i bøtta
 8. Putt slangen fra heverten i fatet ditt. Prøv å få enden av slangen så dypt ned i fatet som mulig, slik at ølen ikke plasker og det kommer for mye luft til.
 9. Pass på å ikke få gjær og sediment fra bøtta ned i fatet, da blir ikke ølet ikke klart og velsmakende. La heller litt øl ligge igjen og brygg igjen litt raskere!
 10. Putt litt Co2 på fatet, vent noen sekunder og slipp ut via ringen på toppen. Dette bytter ut noe av oksygenet som kan påvirke ølla. Gjør dette noen ganger.
 11. Pass på at det er litt trykk på fatet etter dette, da trykk gjør at det holder seg tett. Sjekk om noen av koblingene lekker, gjerne med å spraye litt star san på, men du burde høre det.
 12. Her setter du fatet på lageret om du karbonerer med sukker og lar den stå der i rundt 2 uker.
 13. Hvis du tvangskarbonerer så setter du ølen kaldt med rundt 0,5 bar trykk. Har du dårlig tid kan du sette på 3 bar og riste/rulle det kalde fatet i rundt 15-30 sekunder om gangen. Sjekk karboneringen mellom hver gang du rister/ruller fatet.
 14. Skriv en merkelapp på ølla med alle de feltene som kreves. Derunder bryggedato/fatedato, brygger, alkoholstyrke, ølstil og nr.
 15. Slipp ut overflødig gass når du putter den på Keezer slik at det ikke blir tilbakeslag.

Karbonering

Det er mulig å karbonere med Speisse, sukker eller kunstig karbonering. Ved kunstig karbonering kan du enten ristekarbonereeller så kan du la den stå på et visst trykk over tid.


Sukkerkarbonering

For sukkerkarbonering bruker du vanligvis rundt 4-5g vanlig sukker per liter. 

Noen ølstil er kan imidlertid kreve litt mer eller mindre sukker, dette kan nok sjekkes i eksempelvis How to Brew, eller i en karbonering kalkulator på nett.

Du trenger vanligvis noe mindre sukker på fat fordi det er relativt sett mindre headspace i et fat versus i flasker.

Tvangskarbonering

Se denne infografen for en tilnærming til tvangskarbonering fra Svenn Magnus Steffensen på For oss som brygger selv på Facebook.

TLDR; 0,7 bar i 1-2 uker, 2 bar i to døgn eller 3 bar i ett døgn. Når det gjelder kvaliteten på karboneringen skal ikke dette ha mye å si, men det kan være ølen burde stå et par dager før du virkelig begynner å servere dersom du har tvangskarbonert høyt.

Klaring av ølen

Se Klart øl for en klarere (hah) gjennomgang.

Dersom ølet er uklart kan du benytte gelatin til klaring. Se fremgangsmåte linket over. Det kan imidlertid være greit å markere fatet dersom man benytter seg av dette av allergi og preferansehensyn.

FAQ/Vanlige Feil

Ølet er overkarbonert/Det kommer bare skum

Det har sannsynligvis ettergjæret på fatet og du ventet ikke lenge nok før du fatet. Dette er ganske greit fiksbart ved at du slipper ut trykk via ringen på toppen av fatet i korte bursts. Hvis du gjør dette for lenge/for mange ganger så kan det skumme ut av ringen, i så fall så burde du tappe av en liter eller to og la fatet stå kaldt før du gjør det igjen, evt bare vente litt. Står ølet på Keezer så ta av gasstilkoblingen og gjør det samme som over.

Det bobler ut av lokket

Her kan det være at det rett og slett ikke er satt på ordentlig, eller at det er for lavt trykk i fatet. Prøv først å sett det inn på nytt igjen.

Det bobler ut av koblingene

Dette kan være fordi de er løse. Ta en skiftenøkkel og stram dem litt, evt. spør en voksen om hjelp.

Ølet er flatt ved servering etter jeg har karbonert med sukkerv

Det være at du glemte å sette på trykk etter du hadde oppi sukker. Eller så hadde du ikke oppi sukker. Hvis ølen er veldig sterk (>12%) så kan gjæren slite med å skape kullsyre. Sjekk etter lekkasjer.

Ølet tar lang tid å karbonere

Sjekk over. Evt. så kan det være at du karbonerte med for tykk sukkerlake.

Ølet smaker høgg

Er det brunt og ekkelt så er det nok oksidert, det kan skje hvis du ikke får lukket lokket ordentlig. Smaker det bare generelt keezer eller kjipt så er det nok infisert. Følg opp prosessen og rengjøringen bedre neste gang.

Ølet karbonerer sakte/ølet er ukarbonert men smaker søtt

Det som kan ha skjedd her er at ølet ikke har klart å gjære karbonering sukkeret. Dette kan skje hvis konsentrasjonen av sukkerlake blir for høy i bunnen av fatet. Dette kan skje dersom man lager en for sterk sukkerlake, evt. hvis man tilsetter en sterk sukkerlake som er for kald.

Dette kan noen ganger fikses ved å riste på fatet og/eller varme det opp.

Dette kan også skje fordi ølet har for lite gjær til å konsumere sukkeret. Dette kan skje hvis ølet har blitt filtrert, har vært tilsatt gelatin og stått latterlig lenge på cold crash eller hvis gjærcellene har bukket under for et høyt nivå av alkohol. Det siste er relativt vanlig i sterke øl (>10%) som har stått en stund. Skjedde bl.a. med 300.

Her kan man tilsette noen få gram med en gjær som tåler alkoholstyrken. Belgiske gjærstammer tåler ofte høye alkoholkonsentrasjoner og kan brukes, men det enkleste/beste er tørr champagne-/hetvinsgjær. Ofte sett i den tvilsomme delen av Europris.

Ikke bruk Belle Saison eller lignende da denne kan spise gjennom sukker du ikke vil, noe som kan føre til overkarbonert øl og upassende smaker.