Eplehelga

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Eplehelga har vært en kjær høst-tradisjon i flere år. Den hender som regel rundt siste helg i september/første helg i oktober. Vi oppretter en basestasjon i byen, tradisjonelt hos Lasse Lundin, deler oss inn i plukkelag og farter rundt i oslo, asker og hvor enn som helst vi får høre at det er epler å plukke. Allt blir fartet inn til basestasjonen for kutting, pressing, pasteurisering og fermentering. Lørdagen avslutter vi dagen med fårikål, cider og godt selskap.
Vi pleier å plukke nærmere et tonn med epler, setter 2-300 liter cider og fyller flere vinposer med fersk eplesaft som deltakerene kan få med hjem.

Det er også under eplehelga vi pleier å bestemme oss for hvilket tema vi skal ha på gangfest.

Adresser vi kan besøke

For adresser der vi må ta kontakt med de som bor der først så skal det finnes på Drive.

Andre adresser har Gard i en liste på Google Maps, og kan fås ved etterspørsel fra laugfolk. Her burde du fortsatt banke på om ikke annet er spesifisert!

Planlegging av Eplehelga

Dette er ment som en oppstykking og hjelpemiddel til å delegere og å samarbeide rundt de forskjellige oppgavene som utgjør eplehelga. For at vi skal fungere best mulig som forening så burde så mange som mulig vite om og være med å arrangere alle de kule tingene vi gjør! Som deltager på eplehelga så vil du nok bli satt til å gjøre litt av hvert!

Før Eplehelga

 1. Cold Crash og planlegg fating av fjorårets eplecider. Denne står vanligvis på kjølelager, så burde være ganske smertefritt å fate. Her må man sikre at det er rene fat tilgjengelig. Man kan vurdere å ha en hangout før Eplehelga som fatehangout.
 2. Bestem maksimalantall av mennesker og ordne event med billettløsning, evt. Ticketco slik at man vet hvor mange som vil delta. Ettersom det er utgifter til mat, innsatsen det tar fra vår side å arrangere og graden av interesse omverdenen har hatt for arrangementet.
 3. Sjekk at alt av utstyr og bøtter er tilstede og kan brukes. Kvern, presse etc.
 4. Kjøp inn gjær og forbruksutstyr. Herunder vinposer etc. Sett gjærstarter på kjøpeeplejuice noen dager før hvis man benytter våtgjær.
 5. Kjøp inn mat etter hvor mange som har meldt seg på arrangementet.
 6. Book biler på nabobil e.l. Sjekk at man har med nok sjåfører, som gjerne har vært med en eplehelg før og vet hvor man burde dra

Mat/på kontoret

 1. Dersom man ønsker å lage mat til dag 1 så gjelder dette for begge dager
 2. Til fårikålgildet så må det være noen som er ansvarlige for å lage maten. Dette kan man vurdere etter hvor mange som deltar på arrangementet.
 3. Disse skal også rydde og dekke på til spisegildet
 4. Oppvask av fat og glass
 5. Rydding og vask av spiserom
 6. Man kan vurdere pitchers med øl ved servering

I bryggeriet

 1. Bøtter og utstyr må vaskes
 2. Utstyr må settes opp
 3. Ansvarlige må sikres at de kan benytte utstyret uten fare for skader
 4. Epler må kuttes før de skal i kverna
 5. Juicen må presses
 6. Relevante mengder pasteuriseres. Brewtoolsen burde rengjøres og kjøres gjennom med kokende vann før dette.
 7. Pitching
 8. Man sjekker at utstyr er uskadet og at alle deler er tilstede før man lagrer det vekk
 9. Bryggeri og lager ryddes.

I plukkingen

 1. Her må man sette folk i gang så fort som mulig i å kjøre ut og hente epler.
 2. Sett opp lag, der man har noen kjente/modige sjeler som kan ta ansvar for hvor man skal gå og tør å ringe på.
 3. Tilnærmingen til kjøring burde diskuteres. Her kan man ha det slik at de som kjører slipper av plukkerne og setter disse av. Dette er spesielt tilfellet sentralt der man kan ha grupper som tar banen og plukker. Da kan kjørerne komme dit og plukke opp eplene, mens den første gruppen plukker.

Før slutten av eplehelg/etter eplehelga

 1. Biler må leveres inn etter reglementet til de aktuelle leiebilløsningene. Dersom det er lett uunngåelige feil som gjør at man ikke får deler av depositumet tilbake så vil ikke lauget dekke dette, men dette vil vi selvfølgelig vurdere i det aktuelle tilfellet.
 2. Etter gjæring burde man tilsette metabisulfitt i clean cider man liker smaken av(og som man ikke ønsker å gjennomføre malolaktisk fermentering på) og alt burde settes på kjølelager, sett evt, av et fat eller to til konsumering om det ønskes.