En rask innføring

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Hei nye medlem til Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug! Så hyggelig at du kunne bli med! Dette er en side for deg som nybegynner og er på sikt ment å ha det meste du trenger for å orientere deg i Bryggelauget vårt. Er det noe du lurer på eller syns mangler her så er det bare å ta kontakt med noen i styre så skal vi prøve å få det ordnet!

Generelt

Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug kalles også KSHB eller bare lauget. Hvis noen sier noen av disse ordene så betyr de det samme.

Hos oss gjelder i hovedsak Kardemommeloven og sunn fornuft. Vi har stor takhøyde og det er lov å gjøre feil så lenge du er hyggelig og inklusiv ovenfor de andre i foreningen.

Vi har nulltoleranse for trakasserende adferd. Kontorgeneral Audun Berthelsen er vår midlertidige varslingsansvarlig og kan tas kontakt med. Han har taushetsplikt og varslinger behandles anonymt i samarbeid med den som varsler.

KSHB er et såkalt do-ocracy, man får så mye ut av det som man legger inn innsats selv. Vi har imidlertid et styre som organiserer de større arrangementene, hangouts og sørger for at foreningen driftes forsvarlig. Ellers er det ganske fritt for deg å arrangere den aktiviteten du ønsker. Man finner som regel noe aktivitet hver uke på huset, enten det er fating, flasking, brygging eller bare en forekomst. Det er viktig å huske på at foreningen er for studenter som har interesse for brygging og ølkultur. Vi er her for å brygge, med festing som en hyggelig sideeffekt, men festing er ikke det vi fokuserer på!

Vi er alltid villige å hjelpe og forklare så ikke vær redd for å spørre andre i lauget om hjelp eller om det er noe du lurer på!


Medlemsskap

KSHB-medlemskap koster 200kr ut året og betales med Vipps. Søk opp Kristianiabrygg på Kjøp og Salg og velg medlemskap. Du må også være medlem i Det Norske Studentersamfunn, som koster 100kr per år.

Hello Google Translate-folk. Om du ikke har vipps så kan du ta med 200kr og betale til et styremedlem!

Hvordan bli medlem?

Å bli medlem/å se om du vil bli medlem er veldig lett i KSHB. Be om å bli lagt til i facebook-gruppa og delta på en event eller to. Du kan enten be noen du kjenner i lauget eller sende melding til facebook-siden om å bli lagt inn i facebook-gruppa eller gruppechatten til lauget. I disse vil du få informasjon om eventer og når folk brygger.

Etter hvert må du betale inn DNS-medlemskap og KSHB-medlemskap, dette burde du gjøre når du begynner å være med å brygge og er jevnt med på eventer.

Hva må til for at du skal opprettholde ditt medlemskap?

Vi har begrenset kapasitet til å ta inn nye medlemmer, og hvert nye medlem må vi investere mye ressurser i å lære opp. Derfor er det noen krav til deg som medlem i KSHB, og hvis du ikke følger opp disse kan du få en advarsel om at du ikke kan ha ditt medlemskap lengre. Gjør du ikke det du skal etter denne advarselen så kan du miste medlemskapet ditt.

 • Du må selv gjøre en innsats i å bli med når andre brygger for dine første brygg slik at du lærer systemene. KSHB krever at du selv viser engasjement og ønske om å lære!
 • Du må brygge minst en gang i semesteret. Dugnadsarbeid eller å bidra på andre måter kan gjøre opp for dette.
 • Du må minst ha betalt inn medlemskontigenten.
 • Du må være med på noen eventer. Vi ønsker ikke medlemmer som kommer til oss, og bare brygger til seg selv, og ikke tar del i fellesskapet.
 • Du må rydde opp etter deg selv og si ifra hvis det ikke er ryddet før du kom. Dette gjelder også å være med å rydde etter du har vært med å benytte deg av kontoret.
 • Følge foreningens interne retningslinjer om OK adferd.

Tilganger

For å få tilgang til kjelleren og oppe må du være medlem. Hullekort til kontoret så må du jobbe med kontoret eller være i styret. Du må også etterspørre dette fra leder i foreningen og fylle ut det skjemaet som ligger i facebook-gruppen som skal sjekkes jevnlig, dette skal forhåpentligvis ligge i infosiden for gruppen. Før dette er det helt OK å spørre om hjelp til å bli sluppet inn, eller spørre slottsmester!

Om du ikke er student som har studentkort som gis ut hos sios servicesenter så må vi gjøre noen ekstra steg. Dette skal du få hjelp til og ordnes også via skjemaet.

Bli en brygger

For å brygger må du gå vårt nybegynnerkurs, samt få ein innføring i speidelen (speidelkurs) om du brygget på et annet system under nybegynnerkurset. I tillegg må du være med en brauling å brygge to ganger. Når du har gjort det kan du brygge selvstendig, og begi deg ut på den lange ferden mot St. Ølvars Orden!

For å finne en brauling å brygge med, ta kontakt med bryggere i medlemschatten eller se etter hvem som skal brygge på oppdateringene i Facebook-gruppa vår. Bryggeloggen er vårt hellige dokument med oversikt over alle våre brygg, hvem som har brygget det, og blant mye annet; oppskriftslenker. Her kan du hente mange idéer til framtidige brygg, men det finnes også bøker i bryggeriet og på kontoret, samt et stort internett, som kan utforskes ytterligere. Og husk å skrive deg inn i bryggeloggen! :-D

Facebookgruppe og Medlemschat

Facebook-gruppe

Vi har en facebook-gruppe tilknyttet foreningen som vi benytter til å lage events og å informere medlemmene våre. Dersom du som medlem ikke har tilgang til denne gruppa enda så legg enten til leder Johannes Tjelta på facebook, eller send Facebook-siden vår en melding!

På facebook-siden kan du poste spørsmål, interessante artikler og kommunisere med foreningen. Det er også her eventene til Hangouts, fester og annet blir lagt med, så det er lagt opp til at du er med i denne gruppen!

Medlemschat

Vi har en chat for alle våre medlemmer der det er høy takhøyde og folk kan skrive vitser, småprate om øl og hva enn det skulle være. Den kalles Altmuligchatten og du kan legges til når du skulle ønske som medlem, det er bare å ta kontakt med en i styret så legger de deg til!'

Vi har også en chat for Brewtools når du er kommet så langt, om du ønsker å bli lagt til i den er det bare å ta kontakt med styret.

Events

Eplehelga

Eplehelga er en helg på høsten der vi samles og drar ut fra Neuf og plukker epler! Dette er vanligvis et åpent arrangement der man kan ta med venner.

Eplene tar vi med tilbake til Neuf så presser vi dem for å få eplemost. Denne eplemosten putter vi en god del av på poser så kan de som deltar ta med seg hjem, og en annen andel gjærer vi til cider. På slutten av eplehelga så serverer vi fårikål og et vegansk alternativ.

Denne eventen har vi gjennomført tilbake til 2015.

Hangout

Hangout er den faste aktiviteten vår. Den forekommer hver uke utenom i perioder der de fleste er på ferie som sommer og jul! Hangout skjer vanligvis på Torsdag, men dette er ikke en absolutt! Det gjøres en avstemning i begynnelsen av semester over når flest i lauget ønsker å holde Hangout.

Her snakker vi om øl, smaker litt på øl og driver dugnad og vedlikehold på bryggeriet. Har du en øl du ønsker å høre om, et foredrag du ønsker å høre eller noe du ønsker å få gjort så er det bare å ta kontakt! Vi begynner vanligvis klokken 18-19. Selv om det ikke er lagd arrangement er det vanligvis noen på lauget, så er bare å komme.

Det er til Hangout du legger av de seks flaskene av brygget ditt og det her du har muligheten til å få tilbakemelding og eventuelt få dem godkjent av laugets medlemmer slik at du kan bli en Brauling.

Til Hangout så finner bryggerisjefen ut hva vi skal gjøre og kommunikasjonsansvarlig lager event!

Gangfest

En gang i semesteret har vi Gangfest. Da bestemmer vi et hemmelig tema som vi ikke forteller til de andre foreningene og lager digg øl! Event kommer i Facebook-gruppa i god tid. Ikke vær redd for å ha for dårlig kostyme, den prisen tar vanligvis noen andre uansett!

Det er premier for best tema der KSHB har kommet på pallen flere ganger.

Juleølsmaking/St.Ølvar

Juleølsmakinga er en event som kommer opp i gruppa der Espen Riise har kjøpt inn masse digg juleøl så har vi en hemmelig smaking der vi rangerer hver øl etter hvor julete og hvor digg ølla er.

St. Ølvar er en event styret valgte å slå sammen med Juleølsmakinga. St. Ølvar er basically KSHBS svar på St. Lucia-feiring. Vi drar rundt på huset med digg øl og så serverer vi øl mens vi synger St. Ølvar-sangen.

Fellesbrygg

Et mål i 2019 var å få arrangert flere fellesbrygg. Fellesbrygg er brygg der vi møtes og brygger i lag. Dette er en fin plass å lære hvordan man brygger på de forskjellige systemene, å møte alle de andre i lauget og få svar på alt man lurer på.

Her lager vi også eksperimentelle brygg og vi er alltid interessert i hva du kanskje skulle ha lyst til å brygge.

Brygging

KSHB har tre bryggerier. Et 20l bryggeri kalt Speidel som vi vant en gang i tida, og et 100l bryggeri kalt Bryggmaker7000 som er hjemmesnekra av gamle varmtvannstanker, blod, svette og tårer.Vårt nye bryggeri av 2019 er en Brewtools B80 Pro. Dette er en norskprodusert bryggemaskin som er lett å lære og fin i bruk. Denne fikk vi som resultat av at foreningen arbeidet mye på dugnad i 2018.

Brygging er noe man må lære ved å gjøre det selv og det tar 10-15 brygg før man begynner å få skikkelig dreisen på det. Skal du begynne å brygge så kan du finne noen oppskrifter lagd for nybegynnere i Oppskriftsheftet for nybegynnere. Målet med Wikien er at vi etterhvert skal ha nok info her til at du skal kunne følge den gjennom dine første brygg!

Speidel

Speidelen er tilgjengelig til å brygges på av alle som har gjennomført et nybegynnerkurs og speidelkurs. Du må vise at du kan og forstår Speidelen før du kan brygge på den alene. To til tre brygg er ofte nok til å få en god kompetanse på maskinen. Det er alltid noen som kan lære deg å brygge, så det er bare å poste i chatten eller skrive en post i facebook-gruppen! Når det kommer søndagspost så kan du godt sende melding til den som skal brygge, eller bare dukke opp, det går så godt som alltid bra!

Den er veldig lett å komme i gang med, funker bra og lager god øl. - En eller annen person på lauget

BIAB

Dette er rett og slett kjele, kokeplate og meskepose. -Noen med øyne

Det er også mulig å brygge på BIAB på lauget da vi har en kraftig induksjonsplate og kjele som er generøst gjort tilgjengelig for bruk av Gard Orvik Nilssen. Dette er litt mindre komplisert enn speidelen og litt enklere å bruke, men har ikke like mange gode features som speidelen. Skal imidlertid sies at du får ikke noe bedre øl med Speidel foran BIAB. Det er det rengjøringen, oppskrift og spesielt gjæringen som bestemmer!

Bryggmaker7000

Bryggmakeren er lagret bort siden vi nå benytter vår nye Brewtools til våre store brygg. Det er fullstendig mulig å lære denne maskinen og se den hvis man ønsker det. Si i såfall fra til en ansvarlig voksen i lauget så kan vi se om vi får det til.

For å brygge på det store systemet vårt må man ha vært assistent under en del brygginger på maskinen og oppnådd tittelen Brewah. Etter det kan man brygge sammen med en annen Brewah eller Brewmastah.

BrewMastahs er de eneste som har muligheten til å brygge alene på dette systemet.

Brewtools B80Pro

Dette er vår kjære Brewtools B80Pro som vi fikk til gjennom massevis av dugnad.

Regler og prosedyrer for denne maskinen vil komme etterhvert! I utgangspunktet gjelder, unntatt dispensasjoner fra styret, de samme regler som for Bryggmaker7000.

Vi har en chat for Kompetente og Aspirerende Brewtools-bryggere, bare å ta kontakt med en i styret for å bli lagt til i den eller skrive i altmulig-chatten.

For å brygge på Brewtoolsen

 • Være minst to personer
 • En av bryggerne må være kompetent i å brygge på maskinen. Dette kan du oppnå ved å være Brauling, ha vært med å brygge på Brewtoolsen flere ganger og kunne maskinen inn og ut.
 • Et minimum av ett fat skal gå til lauget, per brygg.
 • Det koster 100kr per fat/20 liter som bryggerne tar, for å dekke noen av ingrediensutgiftene
 • Det skal i utgangspunktet ikke eksperimenteres. Er du ikke en svært erfaren brygger så må oppskriften din ha vært prøvd ut på Speidelen og brygget må ha blitt godkjent.

Aktiviteter

Lauget gjennomfører flere ulike aktiviteter i løpet av året. Her er noen av dem

Internkultur og tradisjoner

Lauget har flere interne tradisjoner og nye skapes og forsvinner på jevnlig basis. Noen av de som har vart lengst er følgende

Titler

Det er nye titler som kommer etter medlemsmøtet i August, så her trenger du ikke lese deg ihjel! Det viktigste er å komme seg i gang med å brygge litt så du kan bli Brauling! Lauget har tidligere operert med kun en tittel: BrewmastahTM. Fra høsten 2017 så introduserer vi to nye titler man kan oppnå på lauget. Brauling og Brewah. I tillegg innehaver leder også tittelen Bryggerimester.

Regler

Lauget har litt forskjellige regler som gjelder når det kommer til bruk av bryggeriet, lageret og kontoret i tredje. Samleside for reglene er her som vi ikke er helt ferdig med å skrive.