Brewtools B80Pro

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er vår kjære Brewtools B80Pro som vi fikk til gjennom dugnad i gullgruva i garderoben. Regler og prosedyrer for denne maskinen vil komme etterhvert! I utgangspunktet gjelder, unntatt dispensasjoner fra styret, de samme regler som for Bryggmaker7000.

Vi har en chat for Kompetente og Aspirerende Brewtools-bryggere, bare å ta kontakt med en i styret for å bli lagt til i den eller skrive i altmulig-chatten.

Dokumentasjonen og guider for Brewtoolsen. Brukermanual.

Regler for Brewtools

For å brygge på Brewtoolsen

 1. Være minst to personer
 2. En av bryggerne må være kompetent i å brygge på maskinen. Dette kan du oppnå ved å være Brauling, ha vært med å brygge på Brewtoolsen flere ganger og kunne maskinen inn og ut.
 3. Et minimum av ett fat skal gå til lauget, per brygg.
 4. Det koster 50kr per fat/20 liter som bryggerne tar, for å dekke noen av ingrediensutgiftene
 5. Det skal i utgangspunktet ikke eksperimenteres. Er du ikke en svært erfaren brygger så må oppskriften din ha vært prøvd ut på Speidelen og brygget må ha blitt godkjent.

Brewtoolsbrygging i et nøtteskall

Brygging på Brewtools

Brewtools er en komplettt bryggemaskin. En såkalt allt i ett. Her mesker du og koker i samme gryte med en maltkurv som holder kornet. Maskinen har også en integrert pumpe som fører vørteren dit du vil ha den. Hele sulamitten kontrolleres av en elektronisk kontroller som styres gjennom en skjerm på forsiden av maskinen. Her kontrolleres varme, pumpestyrke og varmen skal kontrolleres automatisk.

Før du begynner å brygge på maskinen burde du sikre deg at alt som må være der er der. Dette gjelder slanger og fester, kuleventiler/kraner. Men også Maltkurven med maltsil og stanga som skal stå i midten som pumpa fører vørter gjennom for å få til sirkulering under brygging.

Retningsbeskrivelser på denne sida gjelder når du står foran maskinen med skjermen foran deg. Venstre er siden der pumpeutgangen(nede) og inn-ventilen(oppe) til kjelen er, mens høyre side er hvor pick-up til pumpa er. Det som går inn i pumpa går fra Dip Tube inne i kjelen til høyre.

Hvordan er det pumpa fungerer?

Pumpa trekker fra høyre dip tube/kran/side og ned bak på kranen på høyre side til pumpen som står under. Bak pumpen er det en kuleventil som kan styres med hendelen nede på høyre side. På hendelen står det hvor pumpen vil pumpe.

Hvordan er det skjermen fungerer?

Denne skjermen burde være selvforklarende i de fleste tilfeller, men hva som kunne være avansert forklares under

 • For å komme inn på skjermen der du kontrollerer maskinen manuelt, så trykk på manuell modus (Sjekk)
 • På denne skjermen har du et felt med auto/manuell. Du skifter modus ved å trykke her. Auto styrer intensiteten på varmeelementene, men du må fortsatt trykke av/på varmen. Auto gjør intet med pumpeintensiteten.
 • Du har to linjer som det står pumpestyrke og varme ved siden av. Med disse styrer du styrken på pumpa og varmen.
 • Til venstre er det to knapper som står ved hver sin linje. Du trykker på disse for å slå av/på varme og pumpa.
 • Til høyre viser skjermen en temperatur, trykk på denne for å skifte mellom pumpe og tank.
 • Til venstre er det et snøflak-symbol, dette bruker du under kjøling for å se de forskjellige temperatursensorene.


OBS

 • En av kranene våre er motsatt av de andre to i hvor den åpner/lukker, gjør deg kjent med hvilken dette er før du begynner. Jeg bruker å sette kranen som er motsatt på pumpa nede. Dette kan vøre utdatert.
 • Du burde slippe ut alt av luft fra kjøler og slanger før det koker, da dette kan føre til kraftig kok. Du kan evt. Slippe det gradvis ut og sette ned varmen. Om du ikke gjør dette kan det koke over og noen kan bli skadet.
 • VIKTIG. Dersom det skulle være ventiler eller slanger som er åpne mot allmennheten så vær meget obs på disse og ha de eventuelt i en bøtte eller lignende så ingen utsettes for plutselig varm vørter. Putt gjerne på blindplater så er dette problemet løst.

Det vanligste oppsettet

Det vanligste oppsettet er og kan settes sammen i følgende rekkefølge:

 1. Sett fram eska med silikonringer, fester med skruer.
 2. Selve maskinen med retningsventil til pumpa er vanligvis allerede satt på på høyre side. Hvis den ikke er det, sett den på og fest slangen til pumpa.
 3. pumperør som skrus inn i midten
 4. Dip-tubes. Den til venstre skal vinkles litt opp mot der det er mest plass, mens den på høyre side skal vinkles mot bunnen der det er mest plass.
 5. Meskekurv som settes over pumperøret
 6. Finmasket meskebunn. Her kan du bruke enten eller, men jeg bruker å bruke den fine. Sett denne på meskebunnen. Prøv å ikke ripe opp o-ringene.
 7. Sett ekspansjonsstanga over stanga i midten.
 8. Sett strømkablene i veggen. Merk at kurs 2 og kursen ved inngangen er samme krets, så om du kobler i for mye. F.eks brewtools og speidel vil sikringa gå. Det er kjedelig og da må du ta kontakt med Slottmester.
 9. Sett vannslange fra springen framme på kranen på høyre side. Så lenge hendelen på høyre side er satt på Pump Up så kan du på dette tidspunktet sette på vann til innmesk. Hvis det er første gang eller du er usikker på hvordan systemet fungerer så hopp over dette. Bruk varmt vann fra springen så går dette fortere. Vi har varmtvann som kan brukes til dette.
 • Du kan også varme meskevannet i en annen beholder eller kjele. Da putter du den kverna malten i maltkurven mens den står i kjelen. Deretter pumper du inn meskevannet fra bunnen uten å røre i malten. Du skal tydeligvis heller ikke røre under selve meskingen. I følge Brewtools så er dette den beste og mest effektive måten å meske på.
 1. Ta fram kjøleren og tilhørende slanger. Jeg bruker å benytte en kort og en lang slange til kjøleren. Den lange slangen skal ikke ha et munnstykke.
 2. Sett på kraner nede til venstre og oppe til venstre.
 3. Bak på krana til venstre skal det settes et munnstykke med en temperaturprobe. Sett slangen uten munnstykke her. Denne skal gå til kjøleren. Sett denne fast.
 4. Fest den korte slangen mellom pumpeutgangen nede til venstre og kjøleren. Kjøleren burde være høyere enn utgangen fra pumpa og helst kranen på høyre side. Dette er nå komplett til å sirkulere, men du kan også feste slange direkte mellom pumpekrana og venstre inntak om du ikke ønsker å sirkulere gjennom kjøleren.
 5. Jeg bruker å feste den resterende lange slangen fremme på kranen oppe til venstre for å bruke denne til å overføre til gjæringskaret senere. Vær forsiktig med denne da det kan komme vørter ut dersom du har åpnet feil utgang på kranen til venstre. Sett gjerne på en blindplate.
 6. Nå er oppsettet relativt sett komplett. Kjør gjerne med noen omganger vann gjennom systemet så du blir kjent med hvordan ting fungerer.
 7. Når mesken er ferdig så trekkes meskekurven opp og man skyller for hånd, ikke gjennom vannslangen som er festet til.
 8. Til kjølingen så skal vannet gå motsatt vei av hvordan vørteren kommer inn i kjøleren.

Sammendrag

 1. Skru i stang i midten, sett på maltkurv med filter. Sett ekspansjonsstanga oppå den andre stanga.
 2. Tre kulekraner sikres at er festet på og at pumpa er koblet til.
 3. Vannslange festes framme på kuleventilen til høyre
 4. Pumpehendelen og kranene snus slik at intet vann renner ut på gulvet.
 5. Sett vann på varmin
 6. Sett på kjøleren med en kort slange fra pump-ut og den lange slangen uten munnstykke opp bak kranen på venstre side.
 7. Sett den andre lange slangen framme på kranen oppe til venstre.
 8. Sett på blindplugger for sikkerhet
 9. Skyll for hånd eller med vannslange med sprayhode
 10. Sett vann til å reise i motsatt retning på motstrømskjøleren relativt til hvordan vørteren kommer inn i kjøleren

Hvordan ser et brygg på brewtools ut?

Dette er en tilnærming til hvordan et brygg på brewtoolsen kan se ut. Ettersom du antas å vite den grunnleggende bryggeprosessen så er denne listen ikke uttømmende, men fokuserer på den spesifikke prosesssen på Brewtools.

 1. Sett opp maskinen etter oppsettsguiden over eller på annen måte før du begynner.

Mesking

 1. Kvern malten
 2. Varm opp vann, Brewfather er en god oppskriftkalkulator med profil for Brewtools og vil fortelle deg mengder og temperaturer
 3. Bland malten og vannet
Det er to måter å gjøre dette på. Enten kan du varme opp vannet i kjelen og drysse malten oppi som ved speidel, eller så kan du putte malten i maltkurven først og så fylle på vannet fra kranen i siden.
 1. Husk at slangene og kjøleren vil fange en liter eller to, som burde regnes med slik at du ikke overskyller og bruker for mye vann slik at øllen blir svak.
 2. Sett på ønsket mesketemperatur og trykk slik at varmestyringen er på Auto og varmen er på. Pumpa må være på når varmen er på under mesking. Pumpa trenger ikke være på for høyt. 30-40% er ofte bra(Test).
Så lenge varmen er på under meskingen så burde du sjekke maskinen av og til. Dersom mesken er veldig tett kan meskevannet bli “fanget” i meskekurven som kan føre til at varmeelementene koker seg tørre. Da må du bruke lang tid å skrubbe dem i etterkant og det er ikke spesielt koselig. 

Skylling

 1. Når du har mesket i dine angitte minutter så slår du av pumpa og trekker opp meskekurven. Her burde man være to, fordi den kan være ganske tung. Kurven har tre føtter som fester seg på kjelekanten. Disse er viktige å få på
Ikke løft opp kurven for høyt. Da kan den hoppe av pumpestanga. Den er ganske stress å putte på igjen, og er så godt som umulig å gjøre alene.
 1. La maltkurven renne av. Se omtrent hvor mye vørter som mangler og se på om du er i riktig nabolag volummessig og ta en sukkermåling for å se omtrent hvor du er effektivitetsmessig.
 2. Skift fra Auto til Manuall modus og sett varmen på 100%
 3. Skyll gradvis mens du ser på vørternivået i kjelen. Det enkleste er nok å bruke en vannslange med sprayhode.
 4. Når du har nådd ditt ønskede vørternivå så avlsutt skylling og løft av maltkurven. Du kan sette den på en passende bøtte, spesielt om Ole er i nærheten i skyllehumør.
 5. Putt malten i en stor matsøppelpose som du finner i hylla under tavla.

Koking

 1. Når kjelen nærmer seg kok så skru ned effekten noe slik at det ikke koker over
 2. 15 minutter før koken er over så begynner du å sirkulere den kokende vørteren gjennom motstrømskjøleren. Ta av blindpluggen av slangen som er festet til kranen oppe til venstre og putt denne oppi kjelen. Sirkuler via motstrømskjøleren til denne og inn i kjelen til denne er varmebehandlet. Omtrent 5-10 minutter er nok bra.
 3. Sett vannslangene på motstrømskjøleren, motsatt av retningen vørteren kommer inn i kjøleren.
 4. Sett på whirlpool ved å svinge på kranen oppe til venstre til du oppnår en kraft virvel midt i kjelen.

Kjøling

 1. Når du har kokt i din angitte tid så slår du av varmen og slår på vannet.
 2. For å se temperaturen på de forskjellige sensorene så trykk på snøflak-symbolet. (Sett inn forklaring på de forskjellige temperaturene) Inn er varmen inn i pumpa.
 3. når du når din ønskede pitchetemperatur kan du pumpe rett over i karet via slangen, eller fortsette whirlpool for å få mindre smuss i gjæringskaret.

Vasking

 1. Sett først en bøtte under pumpeutgangen. Denne er hvor mesteparten av smussen kommer ut.
 2. Ta av motstrømskjøleren og kjør vann gjennom denne. Her er det bare å sette på varmt vann og bruke den slangen du brukte til å pumpe vannet inn i kjøleren. Skyll den godt
 3. Skru ut pumpestaven
 4. Sett pumpehendelen på Drain All, da vil innholdet i kjelen komme ut av pumpeutgangen
Om det ikke kommer noe ut kan hendelen være satt feil, eller så kan åpningen være tett. Isåfall så kan du spyle vann ned i midten. Skrubb sidene og varmeelementene godt. For å komme til bak varmeelementene så bruker du en som du fører bak og trekker fram og tilbake
 1. Sett vannslangen på kranen til høyre og sett hendelen på pump out. Slik spyler du gjennom pumpa.
 2. Skyll gjennom og pass på at utsiden av slangene er rene
Vi er grundigere på vask av brewtoolsen fordi vi forventer mer av de som er tillatt å brygge på den. Standardene for å vaske brewtoolsen er høyere og det skal mindre til for å bli tillagt bryggestopp eller å bli bedt tilbake for å vaske grundigere. Maskinen skal være godt vasket og klar til neste som brygger.


Ressurser å se på hvis du er usikker

Sjekklister/Framgangsmåter

Her er en sjekkliste fra Odd Sollid på facebookgruppen For Oss som brygger selv til Brewtools B40Pro. Han benytter seg imidlertid av Grainfather fermenter. Fin ting å se på for tips og å forstå mer, evt. følge.

Videoer og Youtube

David Heath er en eldre, fullt kvalifisert mesterbrygger som har brygget i 35 år og har en del videoer om Brewtools. Derunder: Review og gårdsbrygg.

Brewtools sin offisielle introvideo her.

Noen som brygger Wit på sin Brewtools.

Oppskrifter å prøve

Majoriteten av våre oppskrifter ligger på Brewfather som du kan logge inn med innloggingsinfoen vi har i infodelen på facebookgruppa vår!

Noen digge oppskrifter vi har lagd tidligere som kan anbefales er:

Bitter Extraordinær

Dette er en smakfull men lettdrikkelig Bitter som Gard og Edvard brygga i September 2019. Klokker inn på 4,3-5,1% avhengig av effektivitet, men den mer alkoholsvake versjonen av denne er virkelig å anbefale.

Her kan du variere både humlevalg og gjærvalg, men min(Gards) favoritt er Challenger og Wlp002-English Ale/Fullers.

Ingredienser

Korn (13.84 kg)

12 kg - Pale Ale 6 EBC (86.7%)

1.1 kg - Munich 15 EBC (8%)

660 g - Laugets krystall 120 EBC (4.8%)

75 g - Carafa Special III 925 EBC (0.5%)

Humle (230 g)

60 min - 100 g - Challenger - 7.2% (29 IBU)

15 min - 30 g - Challenger - 7.2% (4 IBU)

Tørrhumling 3 days - 100 g - Challenger - 7.5%

Gjær

400 ml slurry - White Labs English Ale WLP002 - Evt. to pakker S-04.

Gjæres på rundt 19-20C. Med denne gjæren er en Diacetyl-rest på slutten av gjæringen særs anbefalt. Ved cold crash blir denne ølen klar nesten umiddelbart.