BIAB

Fra Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug
Hopp til: navigasjon, søk

BIAB-brygging i et nøtteskall

Brew In A Bag(BIAB) er bare enda en måte å brygge på. Istedenfor en falskbunn eller annet verktøy for å meske så bruker du en pose til å holde malten under mesken, man kverner noe finere og man skyller ofte litt mindre/annerledes. Det er mange som sier man får en noe lavere effektivitet med BIAB, men selv med en noe lemfeldig prosesskontroll kan man oppnå rundt 70%, dvs. Ikke så langt fra med Speidel.

I utgangspunktet så er BIAB kun det å bruke en maltpose til å holde malten under meskingen. Denne posen er lagd av varmebestandig materiale som holder støv og malten inne, mens den lar vørteren renner fritt. Du kan godt meske i pose på andre systemer også, og følge de samme fremgangsmåtene som under. Er det en meskerist eller annet så kan du varme som vanlig.

Kverning

Du kan kverne malten så fint du ønsker, da du ikke trenger skallene til malten til å filtrere. Derfor kverner man ofte to ganger for å få mest mulig sukker. Man bruker vanligvis en helt ordinær infusjonsvæsker på en temperatur

Innmesk

Innmesk er mye likt som å meske inn i hvilket som helst annet byggesystem, men det kan være greit å huske på å ikke ha meskeposen i direkte kontakt med hvor kjelen varmes opp, da den kan smelte siden den ikke er lagd av metall.

Når vannet til å meske inn er rundt to til tre grader høyere enn din ønskede mesketemperatur kan du tre meskeposen over sidene på kjelen. Dette må du ikke gjøre, men det hjelper deg å unngå å søle malt utenfor posen og du kan lettere regulere hvor dypt posen ligger i kjelen, slikt at du ikke brenner den.

Du kan også legge noe som tåler varme på bunnen slik at den ikke brenner seg. Da kan du bruke direkte varme uten så mye stress.

Ved meskingen så rører du inn malten som vanlig og sikrer at det ikke er noen klumper tilstede.

Selve meskingen

Pass på at temperaturen ligger rundt 2-3C rundt den mesketemperaturen du higer etter. Blir den for lav kan du tilsette kokende vann, eller sette på varmen på kjelen, så lenge du er sikker på at posen ikke vil brenne. Jeg bruker imidlertid å bare la varmen være der den er, så lenge den ikke går under 62.

Rør grundige titt og ofte, rundt hvert tiende minutt/kvarter bruker å være bra. Her gjelder de samme reglene som ved vanlig meskingen vedrørende tid og temperatur.

Pumper

Du kan i utgangspunktet pumpe som vanlig med BIAB, men sided malten vanlgivis er såpass finmalt så må du nok fortsatt røre. Pumping for å få til en god maltseng og klar vørter eller relativt fånyttes da det vil virvles opp når du tar ut posen

Skylling

Skylling er hva du gjør det til med BIAB. Den eneste metoden som ikke går med BIAB er gradvis/fly-sparging.

Full volume/Nosparge

Du kan meske med fullt volum(«full volume»), altså med alt vannet du ellers ville skylt med i tillegg. Da trekker du rett og slett maltposen opp fra kjelen og over i en annen bøtte. Du kan la den renne av seg ved å legge en rist eller oppvaskbakke over kjelen. Posen kan presses på, men ikke overdriv dette da du kan ekstrahere tanniner fra malten. El jefe har aldri opplevd det, men det er greit å være på den sikre siden.

En vanlig effektivitet å forvente med No-Sparge er rundt 65%

Med noe skylling

Her gjør du det samme som over, men du mesker med litt mindre. Du setter maltposen på en rist eller en ekvivalent over en beholder som kan ta mot vørteren. Deretter skyller du med skylelvann med ordinær temperatur.

Ved denne metoden vil du kunne få 5-10% høyere utbytte enn over.

Batch Sparging

Her mesker du med en ordinær meskemengde på rundt 2,5-3Lvann per kilo malt(eller mer). Før meskeslutt gjør du klar en bøtte med korrekt mengde skyllevann. Når mesken er over så tar du posen ut av bryggekjelen og oppi beholderen med skyllevann og blander godt. Deretter tar du ut meskeposen, og her er det lite vits å presse om du ikke har for lite vørter.

Hva BIAB har å si for resten av prosessen

BIAB har veldig lite å si for resultatet eller hva du kan forvente videre av ølen. Du kan imidlertid forvente litt mer smuss og maltstlv som kommer med i vørteren etter meskingen. Dette er ikke farlig, og kan til og med bidra til å gi gjæren mer næring under gjæringen.