Brygg #400

Etter et hektisk bryggeår i 2017 og over 100 brygg på ett år var det tidlig dukket med ny runde jubileumsbrygg. Siden brygg #200 og #300 var varianter av barley wine var det på høy tid og sette en skikkelig runde med imperial stout igjen. Tradisjon tro til slike anledninger samler lauget seg, brygger heftig øl, mekker litt mat, og feirer oss selv.

Dagen startet klokka 12 sharp søndag 04.02.2018 og det ble full sving med en gang. Siden vi ønsket å få ut 100l med øl til slutt delte vi opp brygget i to runder med mesking hvor vi henter ut first-runnings fra hver mesk som vi deretter kokte sammen.

Mens malten ble kverna og folk begynte å strømme til delte vi oss opp i to grupper hvor en hadde det sosialt på kontoret i tredje og laget mat og en gruppe passet på brygget. Dette ble stødig ignorert og folk vandret fint frem og tilbake mellom begge aktivitetene.

Etter en snau time med kverning, vannvarming, opprigg og innmesk var vi veldig fornøyd med vannberegningene og ett stykk stappfull meskekar.

Da vi nylig hadde fått både kontrollpanelet og rims i sving var jo selvfølgelig planen til bryggmester Håkon at vi skulle ha sirkulering under mesken for å holde temperaturen. Så kunne man bare lene seg tilbake og la det meske på jevn temperatur i 90 minutter.

Meskekaret er fullpakka med 53kg malt og 100l vann.

Det Håkon glemte var at vi bare hadde hatt ett brygg eller to med hele systemet i sving siden en gang i 2015. Dette sammen med en vanvittig tykk mesk sørget for at det tettet seg rimelig bra i mesken under runde en.

Følger er litt av bildene fra hvordan vi styrte med å få løst dette.

Espen vrir ut edle dråper
Håkon tar på hanskene og forsøker å løsne på mesken med hendene
Alle verktøy tas i bruk for å få silt ut den verdifulle vørteren

Runde to med mesking gikk heldigvis mye bedre for seg.

Videre i løpet av bryggedagen skjedde det ikke så mye mer spennende. Runde to med mesk gikk smertefritt når man ikke kjørte sirkulasjon og sakte overføring til kokekaret.

Mens ting mesket og kokte kjørte vi bottle-share, indisk middag og quiz oppe på kontoret. Da stemningen forståelig steg veldig bra etter hvert som dagen fortsatte ble det ikke tatt så mye mer bilder. Vi er desverre mye flinkere på å dokumentere ting som går feil en hvor mye vi hygger oss.

Da dette er brygg #400 og 100l er lett å dele på 25l valge vi å gjære brygget på fire 30l bøtter med forskjellig gjær. WLP850 Copenhagen Lager, WLP028 Edinburg Ale yeast, US-05 og T-58.

Oppskriften til ølen finner du under. Dette ble repetert to ganger for å få endelig volum.

[beerxml recipe=http://kristianiabrygg.no/wordpress/wp-content/uploads/2018/02/400-4.xml style=false ]