Brygg #300

Tidligere i vår rundet vi 300 brygg her på lauget og da er det jo kanskje også passende å dele oppskriften og litt tanken rundt denne ølen.

Hvert hundede brygg prøver vi virkelig å gå all-out når det gjelder styrke og smak. #100 var vår deepwater horizon og #200 ble Her Majesty’s Relief, en barleywine på hefige 15%. Det var derfor bare passende å prøve å overgå dette med en Belgian Dark Strong Ale på 16.4%.

Som man ser i oppskriften under så er det en ganske rett frem oppskrift men magien skjer under gjæringa. For å sørge for at vi ikke endte opp med et øl som bare smaker fuselalkohol og estere så pitchet vi med to store startere på 10l wlp500, Etter brygget var ferdig oksygenerte ved pitch samt tre ganger til hver påfølgende dag. Hver gang vi oksygenerte tilsatte vi også deler av sukkeret for å holde gjæren gående.

Vi startet gjæringa på 16 grader og lot den stige til 22 for å avslutte.

Det vi fant ut var at vi kanskje gikk litt vel overboard med å holde gjæren gående for da gjæren hadde lagt seg hadde vi en knusktørr øl med en FG på 1.004. Dermed endte vi opp med en sterkere øl en forventet.
Etter ølen fikk stå to måneder og godgjøre seg på bøtta stakk vi om til nye bøtter, pitchet champagnegjær for karbonering og flasket.

Tidlige smaksprøver lover bra men dette er absolutt en øl som har gått av å stå minst et år og aller helst flere før det blir skikkelig bra.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
80 L 60 min 28.0 IBUs 68.9 EBC 1.124 1.015 14.7 %
Actuals 1.124 1.004 16.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Belgian Dark Strong Ale 18 E 1.075 - 1.11 1.01 - 1.024 20 - 35 23.6 - 43.3 2.3 - 2.9 8 - 11 %

Fermentables

Name Amount %
Pilsner (Weyermann) 35 kg 82.55
Special B Malt 3 kg 7.08
Candi Sugar, Dark 2.7 kg 6.37
Brown Sugar, Dark 1.7 kg 4.01

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Dr. Rudi 100 g 60 min Boil Pellet 11
Saaz 200 g 15 min Boil Pellet 3.8

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Trappist Ale (WLP500) White Labs 78% 18.33°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 65.56°C 75 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 16°C
Secondary 10 days 22°C
Aging 30 days 16°C

Notes

Tilsatt oksygen og sukker hver dag de første tre dagene. Fermenterte lenger ned en planlagt.